Ashok in Jharkhand

Mijn naam is Ashok Thomas en ik ben in aanraking gekomen met One Million Hockey Legs (OMHL) door Warner van der Vegt. Warner is vanaf het begin betrokken geweest bij OMHL en is erg enthousiast. OMHL sprak mij zeer aan door een aantal redenen; India, het sociale aspect en iets terug doen voor de gemeenschap via sport. Mijn vader is geboren in India, dus ik heb altijd een connectie gehad met het land. Verder heb ik 7 jaar in een commerciële omgeving gewerkt en ik had de behoefte om mij te focussen op sociale projecten. Ten slotte, help je in de ontwikkeling van kansarme kinderen op hockey gebied maar ook sociale vlakken zoals samenwerking.

Ik ben twee maanden onderdeel geweest van het One Million Hockey Legs (OMHL) team en was gevestigd in India. De werkzaamheden waren vooral in de staat Jharkhand (Noord-Oost India). Mijn hele leven heb ik gehockeyd op de hockeyclubs Bloemendaal en Hurley, echter ben ik nooit hockey trainer of coach geweest.

Het project is een samenwerking tussen OMHL en Tata, het doel van het project is om kinderen in India weer aan het hockeyen te krijgen. Het project is onder verdeeld in drie onderdelen: grass roots, regional development centers en academie, Grass roots is een laagste niveau, waarbij kinderen in aanraking komen met hockey. Ze leren hockeyen op school of krijgen training na school van Master-trainers. De Master-trainers worden getraind door Nederlandse coaches, in de training worden sociale, technische en tactische onderdelen besproken. Op het grass roots niveau is het belangrijkste om de kinderen te enthousiasmeren en plezier te laten hebben in het hockeyspel. De kinderen hebben meestal een zeer arme achtergrond met weinig mogelijkheden, hockey kan helpen met de ontwikkeling van de kinderen. De trainingen zijn altijd op zandvelden en de organisatie helpt om alle kinderen te voorzien van goede schoenen, sticks en kleding. Vanuit het grass roots programma kunnen de spelers doorstromen naar het regional development center (RDC). In de RDC leren de kinderen om op kunstgras te spelen en krijgen 2 tot 3 keer per week training. De trainingen zijn op een hoger niveau dan van de grass roots en er worden accenten gelegd op andere onderdelen. Het is de eerste introductie tot topsport. Als er uitmuntende talenten zijn, kunnen zij zich verder ontwikkelingen onder professionele hockey begeleiding op de Naval Tata Hockey Academy in Jamshedpur. Afgelopen seizoen waren 24 spelers onderdeel van de academie, waarbij ze 7 tot 8 in de week getraind werden en zij zich omgaven in een topsportklimaat. Mocht jij willen aansluiten bij OMHL zou mijn advies zijn, om goed aan te geven op welk onderdeel jij werkzaam wil zijn.

Mijn werkzaamheden zijn zeer gevarieerd geweest. Mijn programma ging echt van start in Jaldega, waar ik samen met Nicolaas den Ouden vijf dagen lang een training heb gegeven aan Master-trainers. Alle elementen van training geven zijn gesproken, van basistechnieken tot tactische onderdelen. Jaldega is een super klein dorp in de middle of nowhere, je kan het dorpje alleen bereiken via kleine zandweggetjes en achterafweggetjes. In Jaldega staat een klooster. Het klooster is een van de stops voor de pelgrimstochten. Het klooster wordt gerund door een pastoor, die hockey gek is. Naast het klooster staat een school met 400 kinderen. De pastoor heeft verplicht dat de kinderen elke dag hun hockeystick moeten meenemen. De pastoor geeft elke ochtend zelf om 07:00 training aan de kinderen. Hij heeft ook een veld aangelegd waar de kinderen kunnen spelen. Dit was een van de tientallen verhalen die ik heb opgedaan. Elke dag ga je weer een nieuwe ervaring beleven.

Verder heb ik mij beziggehouden met de selecties voor de jongens en de meisjes. De selectie voor de jongens was voor de academie en de meisjes voor de RDC. Ik heb wekenlang heel Jharkhand doorgereisd naar de verschillende zandveldjes om selectietrainingen te houden en de spelers/speelsters te beoordelen. In totaal heb ik bijna 600 jongens en 200 meisjes gezien. Voor de meisjes zijn er uiteindelijk 30 meisjes geselecteerd voor de RDC, ze trainen nu 2 tot 3 keer in de week en hebben een goede mogelijkheid om volgend jaar bij het eerste dames academie team te horen. Bij de jongens zijn er 10 spelers geselecteerd die volgend jaar aansluiten bij de academie. Ze hebben een drie daagse selectietraining gehad waarbij zij hun kwaliteiten hebben laten zien.

Het laatste onderdeel van mijn werkzaamheden had meer betrekking op de planning en structuur binnen de organisatie. Zo heb ik onder meer een vier jaren plan opgesteld om de structuur van de RDC’s te verbeteren, geholpen met de hockey structuren en planningen binnen de RDC en academie en heb een voorstel gedaan op de gehele structuur van de organisatie.

Het was een zeer leerzame ervaring en vond de samenwerking met de Indiase en Nederlandse collega’s erg prettig.

Met vriendelijke groet,

Ashok Thomas

 

You Might Also Like